4 Ocak 2017 Çarşamba

Kibir!

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Musa da: "Ben hesap gününde inanmayan her kibirli insandan benim de sizin de Rabbimiz olan Allah'a sığındım" dedi." (Mü'min: 27)

"Muhakkak Allah büyüklenenleri sevmez." (Nahl: 23)


"Allah'ın ayetleri üzerinden kendilerine gelen bir delil olmadan tartışanların gönüllerinde ulaşmayacakları bir büyüklenmek vardır. Sen Allah'a sığın O şüphesiz işitendir, görendir."
(Mü'min: 56)


Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
"Adamın biri böbürlenerek yürürken Allah onu yerin dibine geçirmiş ve bu kişi kıyamete kadar batmaya devam edecektir." (Buhari, Müslim, Nesei)

"Zalimler ve kibirli kimseler mahşere karıncalar gibi gönderilirler. Herkes onları çiğneyecek ve her taraftan kendilerini bir zillet saracaktır." (Ahmed, Tirmizi rivayet etti ve bu hadis için hasen dedi.)


Selef-i salihinden bazıları şöyle demiştir:

Allah'a karşı işlenen ilk günah kibirdir. Çünkü Allah-u Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

"Hani, meleklere Adem'e secde edin demiştik de İblis'den başka hepsi secde etmişlerdi. O ise kaçındı kibirlendi ve kafirlerden oldu." (Bakara: 34)

İblis'in yaptığı gibi hakka karşı kibirlenenin imanı kendisine fayda vermeyecektir.


Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
"Kibir, hakkı inkar etmek ve insanları hafife alıp onları hor görmektir." (Müslim, Tirmizi)

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Allah her kibir taslayanı, kendini beğenip, öğüneni sevmez." (Lokman: 18)


Kudsi bir hadiste Allah-u Teâlâ şöyle buyurmuştur:
"Azamet benim eteğim, kibriya da benim kaftanımdır. Onlardan birini elde etmek isteyeni cehhenneme atarım." (Müslim, Ebu Davud)

"Cennet ve cehennem Rablerine şöyle demiş:

Cennet "Ya Rab! bana giren insanların çoğunluğu zayıf ve halkın kendisini zayıf gördüğü kimselerdir" diye söylemiş.

Cehennem ise: "Ya Rab! Bana girenlerin çoğunluğu ise büyüklenen ve zalim kimselerdir." demiş."


Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
"Bu ahiret yurdunu, yeryüzünde böbürlenmeyi ve bozgunculuğu istemeyen kimselere veririz. (İyi) Sonuç Allah'a karşı gelmekten sakınanlarındır." (Kasas: 83)

"İnsanları küçümseyip yüzünü çevirme, yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah kendini beğenip öğünen hiç kimseyi sevmez." (Lokman: 18)


Seleme b. Ekva radiyallahu anh'nın dediğine göre bir adam Rasulullah'ın huzurda kibirlenerek sol eliyle yemek yemiş Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem sağ eliyle yemek yemesini buyurmuş, fakat kibirinden ötürü adam yapamıyorum demiş. Bunun üzerine Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:

"Yapamayasın" buyurdu ve adam sağ elini bir daha kaldıramaz oldu. (Müslim)

"Size cehennem ehlinin kim olduğunu söyleyeyim mi? Yürüyüşünde mağrur şişman, katı, kaba, mal toplamaya hırslı olan fakat harcamaya cimri olan kişidir." (Buhari, Müslim)


İbn-i Ömer'den Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
"Böbürlenerek yürüyen ve büyüklük taslayan kimse Allah'ın huzuruna vardığında onu kendisine karşı gazablanmış olarak bulur." (Hakim ve Zehebi rivayet ettiler ve Müslim'in şartlarına göre hadisin sahih olduğunu söylediler.)


Ebu Hureyre radiyallahu anh'den Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Cehenneme giren ilk üç kişi şunlardır:

- Zalim idareci,

- zekatını vermeyen zengin ve

- kibirli fakir." (İbn-i Habban, İbn-i Huzeyme sahih senetle rivayet etmişlerdir.)


İlmi ve bilgisi ile kibirlenmek ve Allah'ın kendisine verdiği ayrıcalıklardan dolayı büyüklenmek, kibirliliğin en kötüsüdür. Zira o kişi, her şeyden önce kendi ilminden kendisi faydalanmıştır. Çünkü Allah rızası için ilim tahsil eden kimse ilmiyle daha çok tevazu kazanır nefsi küçülür, gönlü alçalır. Devamlı olarak kendisini gözetir. Zira nefsinden gafil kaldığı zaman hak yoldan sapar ve kendisini helak eder.

İlmi; bölürlenmek, mevki ve makam sahibi olmak için isteyen, müslümanları hor gören onlara karşı büyüklük taslayan, onları hafife alan kimse gururun ve büyüklenmenin en berbatını yaşamaktadır. Unutulmamalıdır ki kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse cennenete giremez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder