8 Aralık 2016 Perşembe

SÜNNET'E GÖRE MESCİDLERDEKİ MİNBER NASIL OLMALIDIR?

İbn Ömer r.a'den:

"Nebî (sallallahu aleyhi ve sellem) yaşlanınca Temim'ud-Dârî kendisine: 'Ey Allah'ın Resûlu! Senin için kemiklerini taşıyacak -veya toplayacak- bir minber ittihaz edeyim mi?' dedi. Buyurdu ki: 'Evet.' Bunun üzerine onun için iki basamaklı bir minber ittihaz etti."[1]


İmam İbn Cerîr et-Taberî  (Tarih'inde) şöyle nakletmektedir:

"Nebî (sallallahu aleyhi ve sellem) insanlara üzerinde hitab etmesi için kendine iki basamağı ve oturmaya yeri olan bir minber yap(tır)mıştır."

* Bu rivayetler Allah Resûlu (sallallahu aleyhi ve sellem) için yapılan minberin iki basamaklı olduğunu haber vermektedir. Burada sözü geçen iki basamağın Allah Resûlu (sallallahu aleyhi ve sellem)'in üzerine oturduğu basamağın haricindeki basamaklardır. Bundan dolayı Sünnet'e göre minber üç basamaklı olmalıdır. 
 
Şeyh Muhammed Nasıruddin el-Elbani (bu konu hakkında) şöyle demiştir:
"Minberde Sünnet olan üç basamaklı olmasıdır. Fazla olmamalıdır. Üçten fazla olması Emevilerin çıkardığı bir bid'attır. Çoğu yerde safı bölmektedir. Safı bölmekten kaçınmak için mescidin veya mihrabın batısındaki köşeye [2] koymak da başka bir bid'attır.

Güneyde ki duvarda, -duvardan merdivenle çıkılan- balkon gibi yapmak da böyledir.

En hayırlı hidâyet Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)'in hidayetidir."[3]

Binaenaleyh Sünnet'e bağlı "Selefi" mescidlerde müslümanlar sadece üç basamaklı ahşabtan yapılmış
minber kullanmaktadırlar. Allah (celle celelûhû) İslam aleminde Sünnet'e bağlı "Selefi" mescidlerin sayısını arttırsın ve ümmeti yukarıda konu olan bid'atlardan korusun. Âmin... [4]


[1] Şeyh el-Elbani Sahihu Suneni Ebi Davud'ta hadis için: "Sahihtir" demiştir. Hadis no: 1081
[2] Yani günümüzdeki gibi mescidin sağ duvarına bitişik koymak.
[3] Bu da mescidin soluna konulan kürsüdür, kiliselerdeki papazların çıkıp halka hitab ettiği yere oldukça benzediği için aslı muhtemelen ordandır, Sünnet'te kesinlikle böyle bir şey yoktur.
[4] Bknz. "Nebîmiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in Namaz Kılma Şekli" Şeyh Muhammed Nasıruddin el-Elbani


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder