8 Aralık 2016 Perşembe

Riya (Gösteriş)

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Onlar insanlara gösteriş yaparlar ve Allah'ı çok az anarlar." (Nisa: 142)

"Ey iman edenler! Sadakalarınızı, malını insanlara gösteriş için harcayan, Allah'a ve ahiret gününe inanmayan kimse gibi başa kakmak ve eziyet vermekle boşa çıkarmayın." (Bakara: 164)


Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Kıyamet günü hesabı görülecek ilk kişi şehit edilmiş kişidir. Bu kişi Rabbinin huzuruna getirilir ve Allah ona nimetini anlatır o da onu itiraf eder. Sonra Allah-u Teâlâ:

"Bu nimete karşılık ne yaptın?" buyurur.

Bu kişi: "Senin için savaşıp şehid oldum deyince Allah-u Teâlâ :

"Hayır! Yalan söyledin Bunu sana " sana "cesur" denilsin diye yaptın ve bu istediğini dediler." buyurur. Sonra yüz üstü sürüklenmek suretiyle cehenneme atılması emrolunur.

İkincisi ise ilim öğrenmiş, başkalarına öğretmiş, Kur'an okumuş adam. Bu da Allah'ın huzuruna getirilir ve Allah ona verdiği nimetleri bildirir. Adam da bu nemitleri itiraf eder. Allah:

"O nimetlere karşılık ne yaptın?" diye sorunca adam:

"Senin için ilim öğrenip başkalarına öğrettim ve Kur'an okudum" der. Allah-u Teâlâ ise:

"Yalan söyledin. Sana "Alimdi ve Kur'an okurdu" denilsin diye ilim öğrendin ve Kur'an okudun ve bu istediğin şey sana verildi" buyurur. Daha sonra cehenneme atılmak üzere onun yüz üstü sürüklenmesi emri verilir.

Üçüncüsü Allah'ın kendisine bolluk ve her çeşit mal verdiği adam. Bu kişi de Allah'ın huzuruna getirilir. Allah verdiği nimetleri bildirir. Adam da bunları kabul eder. Allah:

"O nimetlere karşılık ne yaptın?" diye sorur. O da senin sevdiğin her yola verdim, harcadım, cevabını verince Allah-u Teâlâ:

"Yalan söyledin. Sana "cömertti" denilsin diye bunları sarfettin ve istediğin şey sana verildi." der. Sonra onun yüzüstü cehenneme sürülmesi emri verilir."(Müslim, Tirmizi, Nesei)

İbn-i Ömer radiyallahu anh'dan:

"Bir grup insan şöyle dedi:

"Biz emirlerimizin huzurlarına girdiğimizde, dışarı çıktığımız zaman onlar hakkında konuştuklarımızın aksini diyoruz."

İbn-i Ömer radiyallahu anh bunun üzerine:

"Biz bu ameli Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem zamanında münafıklık olarak sayardık." (Buhari)

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Kim (iyi amellerini) övünerek başkalarına duyurursa Allah da (onun günahlarını) başkalarına duyurur. Kim de gösteriş yaparsa, kendi aleyhine gösteriş yapar." (Buhari, Müslim)

Muaz radiyallahu anh'dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Riyanın azı bile şirktir." (Hakim Zehebi rivayet etti ve sahih dediler.)

"Sizin için en çok korktuğum şey küçük şirktir."

Ashab: "Küçük şirk nedir?" diye sorduklarında:

"Riyadır. Allah kullarını amellerine karşılık cezalandıracağı zaman riyakarlara: "Dünyada gösteriş yaptığınız kimselerin yanına gidin. Onların yanında bir mükafat bulabilecek misiniz? buyuracak." (Ahmed)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder