10 Kasım 2013 Pazar

Rasulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem'e Sövmenin Hükmü

Rasulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem'e Sövmenin Hükmü

Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem'e söven, alay eden, iftira eden veya ona kara derili, kısa boylu diyen veya yanılmak unutmak gibi noksan sıfatlar izafe eden veya kadınlara meyili olduğunu söyleyen veya Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem'in şanını düşürecek herhangi bir söz söyleyen veya hareket veya sözü ile Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem'in sözünü reddetmeyi kastederek söyleyen kişi Abu Hanife,İmam Malik,İmam Şafi,İmam Ahmed ve Diger birçok Alimlere göre kafir olur, tevbesi kabul olarak, tevbe ederse had cezası olarak öldürülür.

Tevbesinin kabul edilmeyip öldürülmesinin nedenine gelince, Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem'i ve dolayısıyla ümmetini incitme esası olmasına dayanmaktadır. Tevbe ancak Allah'ın hakkı olan yerde kabul edilir. Fakat kul hakkı olan yerde tevbenin geçerli olabilmesi ve o kulun hayatta iken rızasına bağlıdır. Nitekim Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem İslamın yeni yayıldığına hikmet ve maslahat icabı bir çoklarını affetmiştir.

(Eş-Şifa Kaadi İyaz 2/474 –Haşiyetü Raddi’l Muhtar 4/232-233  El-Bahr-ür Raik 5/135 – Mevahib-ül Celil 6/285-288 – El-Hureşi 8/70,77 –Subki Es-Seyf-ül Meslul yazma eser yaprak: 4 Muhyiddin Es-Seyf-ül Meşhur yazma eser yaprak: 2 – Behram  Eş-Şamil yazma eser 2/171 – İbni Dayvan Menarus-sebil 2/409  İbn Teymiye Es-Sarimul Meslul s:22) 
 
 
Delilleri:
 
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

"İki yüzlülerin içinde o (Rasulullah kastediliyor) her şeye kulak kesiliyor" diyerek peygamberi incitenler vardır. De ki: "O kulak Allah'a inanan ve mü'minlere inanan, sizin için hayırlı olan içinizden inanan kimselere rahmet olan bir kulaktır. Allah'ın Rasulunü incitenlere can yakıcı azap vardır." (Tevbe: 60) 

"Allah'a ve Rasulune karşı koymaya kalkışan için ebedi kalacağı cehennem ateşi bulunduğunu bilmezler mi? Büyük rezillik budur." (Tevbe: 63) 

"Allah'a ve Rasulüne karşı gelenler işte onla en alçak kimselerle beraberdirler." (Mücadele: 20) 

"Onlara niçin alay ettiklerini sorarsan: Biz sadece lafa dalmış şakalaşıyorduk" derler. Onlara de ki: "Allah, ayetleri ve Rasulü ile mi alay ediyordunuz? Özür beyan etmeyin . Çünkü iman ettikten sonra küfre girdiniz." (Tevbe: 65 - 66) 

"Allah ve Rasulü'nü incitenlere , Allah dünyada da ahrette de lanet eder. Onlara alçaltıcı bir azap hazırlar." (Ahzab: 57) 
 
 
Muhammed  İbn Sehl'den demiştir ki:
 
- "Ali İbn el- Mediniy'in şöyle dediğini duydum:

Mü'minlerin emirinin huzuruna gelince bana dedi ki:

"Rasulullah'a söven kişinin öldürülmesi gerektiğine dair senedi sağlam bir hadis biliyor musun?"

"Evet" dedi. Ve Abdurrezzak'tan, o da Muammer'den o da Semmek ibn Fadl'dan o da Urrve ibn Muhammed'den o da Belkın'dan bir adamdan demiştir ki:

"Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem'e söven bir adam vardı.

Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem dedi ki:

"Kim beni bu düşmandan kurtaracak?"

Halid ibn Velid:

"Ben" dedi.

Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem Halid b. Velid'i göndererek o adamı öldürttü.

Ali ibn el-Mediniy dedi ki:

Bu rivayet müsned değildir. Hadisi rivayet eden kişi bu isimle (Belkın'dan bir adam ismiyle) tanınır. Rasulullah'a geldi. O'na biat edip müslüman oldu. Sahabeler arasında tanınmış bir kişiydi."

Böyle deyince mü'minlerin emiri bana bin dinar verdi." (Ebu Muhammed bu hadis için "Senedi sahihtir" dedi.)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder