3 Temmuz 2015 Cuma

Oruçlu Kimse Yolculuk Sırasında Orucunu Bozabilir!

İbn Abbâs (radıyallahu anh)'dan nakledildiğine göre Rasulullah  (sallallahu aleyhi ve sellem) Ramazan'da oruçlu olarak Mekke'ye doğru yola çıktı. Kedîd'e
[*]
varınca orucunu bozdu. Bunun üzerine insanlar da oruçlarını bozdular.

(*) Mekke ile Medine arasında bulunan, Mekke'ye 42 mil uzaklıktaki bir yer ismi.

 
Açıklama
 
İmam Buhârî bu başlık altında Ramazan'da bir kaç gün oruç tuttuktan sonra yolculuğa çıkan kimsenin yolculuk sırasında orucunu bozup bozamayacağı konusunu işlemektedir.

Rasulullah  (sallallahu aleyhi ve sellem) bu yolculuğu ileride açıklanacağı gibi Mekke'nin Fethi için çıktığı yolculuktur.

Bazıları bu rivayete dayanarak yolculuğa çıkıldığı zaman orucun kesinlikle bozulması gerektiğini söylemişlerdir.

Ancak bu rivayetten böyle bir sonuç çıkarılamaz; bu rivayet böyle bir hükme delalet etmez.
Bu rivayete göre bir yolcu, Ramazan hilalini mukîm iken görmüş olsa bile gündüz vaktinde orucunu bozabilir. Zira bu hadis, bunun caiz olduğunu açıkça  göstermektedir.

Çünkü Rasulullah  (sallallahu aleyhi ve sellem) Mekke'nin fethi yılında Ramazan hilalini Medine'de iken gördüğü ve daha sonra Ramazan henüz çıkmadan yola çıktığı konusunda hiçbir görüş ayrılığı yoktur.
Bu rivayet yolcunun, geceden oruca niyet edip sabaha oruçlu olarak girse bile, gündüz vaktinde orucunu bozabileceğini göstermektedir. Alimlerin çoğunluğunun benimsediği görüş de budur.  Bundan daha da ilginç ve şaşırtıcı olanı İbn Ebû Şeybe ve Beyhakînin naklettiğine göre Enes ibn Mâlik'in yolculuğa çıkmaya niyetlendiği zaman daha bineğine binmeden yaşadığı yerde orucunu bozmasıdır.

Fethu'l-Bârî  1944/1945
Hadisin geçtiği diğer yerler: 1948, 2953, 4275-4279.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder