15 Mart 2017 Çarşamba

Cumartesi Günü Haddi Aşanların Maymunlara Dönüşmesi!


BAKARA 65  —
Andolsun ki, içinizden cumartesi günü haddi aşanları elbette bilirsiniz. İşte biz onlara: Aşağılık maymunlar olun, dedik.
Avfî, tefsirinde îbn Abbâs'dan nakleder ki: «İşte biz onlara aşa­ğılık maymunlar olun dedik.» âyeti, Allah onları maymunlar ve do­muzlar yaptı demektir, Zannedildiğine göre; kavmin gençleri maymun, yaşlıları da domuz olmuştu. Şeybân el-Nahvî Katâde'den naklen der ki: O kavim kuyruklu, erkekli ve dişili bağıran maymunlar haline gel­mişlerdi.
Atâ el-Horasânî der ki: Onlara şöyle seslenildi: «Ey kasaba halkı aşağılık maymunlar olun.» Onları meneden kişiler yanlarına geliyor ve diyorlardı ki; ey falanca biz sizi bu davranıştan menetmemiş miydik? Onlar da başlarıyla evet, doğru diyorlardı.
İbn Ebu Hatim, Ali îbn Hüseyin'den naklen tbn Abbâs'ın şöyle de­diğini rivayet eder : Cumartesi günü, haddi aşanlar, hayvanların iki süt sağımı arasındaki süre kadar maymun olmuşlar, sonra helak olmuş­lardı. Bu hale gelişlerinden sonra herhangi bir nesil türememişti.
Dahhâk, İbn Abbâs'dan naklen der ki : İsyanları dolayısıyla Allah onları maymun şekline döndürdü. İbn Abbâs der ki: Yeryüzünde üç günden "fazla yaşamamışlardı. Yine onun dediğine göre; yeryüzünde hayvan şekline çevrilenler üç günden fazla yaşamamışlardır. Onlar ye-mediler, içmediler, döl bırakmadılar. Allah Teâlâ maymunları, domuz­ları ve diğer yaratıkları kitab-ı kerîminde zikrettiği şekilde altı günde yaratmıştır. Bu topluluğu ise domuz şekline çevirmişti. Allah dilediği­ne, dilediği şekilde davranır ve dilediğini, dilediği şekle sokar.

TEFSİRUL KURANİL AZİM, İBNİ KESİR 2/65


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder