13 Eylül 2016 Salı

İnsanlardan Birinin Sözü Nedeni İle Şer'i Bir Delili Terk Edenlere..

İnsanlardan Birinin Sözü Nedeni İle Şer'i Bir Delili Terk Edenlere...


Şeyh Abdurrahman bin Hasan rahimehullah:

"Her mükellefe vacip olan eğer ona Allah'ın kitabından ve Resulünün sünnetinden bir delil ulaştı ve o da manasını anladı ise amel ettiği şeyi terk ederek sonlandırmasıdır. Ona muhalefet eden kim olursa olsun...
Nefsine nasihat edene vacip olan şudur ki; eğer âlimlerin kitaplarını okur ise onların sözlerini öğrenir ise; işte bu sözleri kitap ve sünnete arz etmesidir.
Çünkü âlimlerden her müctehid, ya da ona tabi olan ve onun mezhebine müntesip olan herkes o imamın delilini zikretmek zorundadır. Her mesele de hak bir tanedir. İmamlar ictihadlarında ecir sahibidirler.
İnsaflı olan kişiye düşen ise; onların sözlerine bakması meseleleri öğrenmeye giden yolları bilmesi ve delil edinenlerin delillerindeki hatayı doğrudan ayıracak zihni hazırlamasıdır.
İşte böyle yapanlar âlimlerden delil üzere alan ve tabi olanlar en mutlu olanlardır..."
"İşte bu insanlardan çoğunun onları taklit edenler olmasına rağmen düştükleri hatadır. Çünkü onlar onlara muhalefet eden mukallitlere rağmen delile itibar etmezler.
İşte bu şirktendir. Bunlardan aşırı gidenler zannediyorlar ki delil istemek kerihtir ve haramdır. İşte fitne böyle büyür. Derler ki; onlar delili bizden daha iyi bilirler."
Fethul Mecid 387-388; 391
Şeyh Abdullah Ebu Batin rahimehullah:
"Eğer insana hak beyan olursa muvafık olanların azlığı ve muhalefet edenlerin çokluğu onu ürkütmesin. Özellikle bu ahir zamanda böyledir.
Cahilin şu sözü de böyledir: Eğer bu hak olsa idi Falana ve Fulana gizli kalmazdı. İşte bu kâfirlerin sözüdür.
"Eğer bu hayır olsa idi bizi bu hayırda geçemezlerdi." (Ahkaf 11) "Allah'ın aramızdan minnet ettikleri bunlar mıdır?" (Enam 53)
Ali (r.a) dedi ki; Hakkı tanı ki ehlini de tanıyasın."
Durerus Seniyye 10/400-401

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder